På svenska In English

Hej,
Du har köpt eller kanske funderar på att köpa en docka från Krabat & Co. Här kommer lite information om och svar på vanliga frågor om våra dockor.

Uppfyller dockan kraven i leksaksdirektivet?

Krabat & Co har flera olika dockleverantörer. Alla våra leverantörer är väletablerade och seriösa företag som uppfyller de strikta krav som EU satt upp för leksaker i Leksaksdirektivet (2009/48/EG) i dess direktiv EN71- 1/2/3 som rör leksakers mekaniska och fysikaliska egenskaper, brännbarhet och migrering av vissa grundämnen (vilka skärptes ytterligare i juni 2013).

Dockorna uppfyller även kraven i REACH som är en förordning för Europeiska unionen, som antagits för att förbättra skyddet av människors hälsa och miljön från risker som kan förorsakas av kemikalier.

Alla dockor är testade på ackrediterade laboratorium och Krabat & Co har tillgång till alla tester.

Vilket material är dockan tillverkad i?

Alla våra dockors hårda delar är gjorda i plast utom de dockor som kommer från Petit Chose som är tillverkade i rågummi.

Om dockan i gjord i plast så är plasten gjord i vinyl/PVC. Vinyl är den plast som lämpar sig bäst för att uppfylla kraven i direktivet EN71-1 som rör dockan fysikaliska egenskaper. ( Med fysikaliska egenskaper menas att materialet inte får vara skadligt eller kunna förändras och bli skadligt för konsumenten).

Om kroppen är stoppad är tyget bomull, förutom på baddockorna där tyget är gjort av nylon. Dockornas stoppning är gjord i polyester och om dockan har hår så är håret gjort i nylon.

De dockor som kommer från Angela Sutter, Petit Chose och The Doll Factory är oparfymerade. De dockor som heter Bäbis, Unge, Stora syster och baddocka från Paola Reina tillverkas särskilt åt Krabat utan parfym. Det är annars väldigt vanligt att plast till dockor är parfymerad och eftersom våra oparfymerade dockor ibland förvaras tillsammans med parfymerade dockor hos tillverkaren innan frakt, kan det vara så att våra dockor har en svag doft av vanilj när de först packas upp, men den försvinner efter ett litet tag.

Docktillverkarens namn finns tryckt i dockans nacke.

Dockorna är CE-märkta, CE-märket garanterar att dockan uppfyller kraven i Leksaksdirektivet.

Dockorna innehåller inga otillåtna ftalater.

Dockorna innehåller ingen bisfenol.

Det mjukgörande ämne som används i dockor från Paola Reina heter Hexamoll® DINCH.

Det mjukgörande ämne som används i dockorna från Angela Sutter heter Hexamoll® DINCH och Eastman 168™.

Det mjukgörande ämne som används i dockorna från The Doll factory heter Hexamoll® DINCH.

Skötselråd

Dockor som har mjuk stoppad kropp:

Handtvätt eller maskintvätt 30 grader, använd tvättpåse vid maskintvätt. Om dockan har hår sköts det genom att kammas igenom innan det börjar tova sig och om det känns smutsigt tvättas med schampo och balsam sköljs ut nogsamt och kammas igenom innan håret torkat. Dockans kropp och hår ska vara helt torr innan den ges tillbaka till barnet. Kontrollera med jämna mellanrum att alla sömmar på dockan är hela så att barnet inte kan ta ut stoppningen.

Dockor som har kropp där alla delar är hårda:

Yt-tvätt. Torka av dockan med en våt trasa med lite mild tvål och torka därefter flera gånger med en trasa ordentligt genomsköljd med rent vatten. Se noga till att inga rengöringsprodukter finns kvar på kroppen.

Åldersgräns för dockor

Flera av våra dockor har märkning + tre år. Om dockan har en 3+ märkning så kan anledningen till det vara att dockan har testats med kläder på eller att dockan har långt hår. Dockläder har ofta smådelar som hyskor och knappar som kan orsaka kvävningsrisk, ett långt dockhår kan också orsaka kvävningsrisk. Krabat köper många dockor oklädda som testats med kläder på.

Krabat & Co dockleverantörer:

Paola Reina är ett spanskt företag, dockorna tillverkas i Spanien.

http://paolareina.eu

Angela Sutter är ett tyskt företag, dockorna tillverkas i Spanien särskilt för Krabat & Co AB.

http://www.krabat.se/

http://www.sutterdolls.com

The Doll Factory är ett spanskt företag, dockorna tillverkas i Spanien.

http://www.thedollfactory.es

Petitcollin är ett franskt företag, dockorna tillverkas i Frankrike och Kina.

http://www.petitcollin.com

Petit Chose är ett franskt företag , dockorna tillverkas på Sri Lanka.

http://millroots.com/en/mill-roots-design/petit-chose-by-mill-roots/

För mer information:

http://www.konsumentverket.se/Lagar--regler/Lagar/Leksakslagen/

http://www.kemi.se/sv/innehall/fragor-i-fokus/leksaker/